אם אתה מנהל או בעל עסק המבצע עבודה בגובה סדרת מאמרים זו הינה עבורך.
במאמרים הקודמים עסקנו בנושא החשיבות של ציוד המגן האישי לעובדים בגובה ובשאלת ההכנות המקצועיות הנדרשות לפני שמתחילים ביצוע עבודה
במאמר זה נסביר בכמה מילים על ההכנות הנדרשות לפני תחילת השימוש בסולם, או כפי שאומרת הכותרת מה חובה לבדוק בכל סולם לפני הטיפוס עליו?
סוגיה ראשונה היא השאלה באיזה סולם משתמשים?
לפי תקנות משרד התעשייה והמסחר, ככלל - יש להשתמש בסולם קבוע בלבד. אבל אנחנו, וגם משרד התעשייה מכירים את החיים וכולנו יודעים שישנם עבודות רבות הדורשות שימוש בסולם שאינו קבוע. במקרה הנ"ל קובע החוק את האמירה הכללית שיש להשתמש ב"סולם העומד בדרישות התקן הישראלי ומתאים לאופי העבודה המבוצעת".
לא כאן המקום לפרט את כל דרישות התקן. התקן דורש דרישות שונות מכל סוג של סולם המשמש לעבודות שונות. לכן חשוב להתעדכן בדרישות הספיצפיות של התקן של הסולם לו אתם נזקקים.
אך מלבד התקנים ישנם מספר כללים החשובים אותם צריך לבדוק בנוגע למרבית הסולמות:
א. מרחק נכון בין השלבים של הסולם וחוזק חיבור שלביו - צריך להקפיד שהמרחק בין השלבי הסולם לא יהיה גדול או קטן מידי מחשש לנפילת המטפס. המרחק המומלץ למשל בסולם חקלאי, הוא 25-30 ס"מ.
מלבד המרחק חשוב לוודא שהחיבורי השלבים מוחזקים כראי (בדיקה חיונית במיוחד בנוגע לסולמות עץ).
ב. חוזק הברגים והחיזוקים של הסולם – למשל אם אורכו של סולם בניה עשוי עץ עולה על 2 מטרים יש לוודא חיזוק על ידי בורגי קשירה או חיזוקי עץ אחוריים.
ג. בכל הנוגע לסולם זכה לתלונת על תקינותו, סולם שנפל או סולם חדש על המנהל או אחראי הבטיחות לוודאשהשימוש בסולם נעצר עד שמתבצעות בו בדיקות תקינות. במידה וקיים ליקוי שאינו בר תיקון על המנהל או מומנה הבטיחות לוודא את השמדתו של הסולם.
ד. יש להקפיד שבבסיס הסולם מותקנים עזרים מונעי החלקה כדוגמת תחתיות סיליקון או מעצורי גלגלים.
מנהל יקר, האחריות המוטלת עליך היא לוודא שהסולמות וכל ציוד הבטיחות המסופק לעובדיך, תקין ועומד בתקנות ובדרישות, ולא פחות מכך במבחן ההיגיון.
אנו מזכרים לך, שעליך לוודא שכלל העובדים שלך עברו הכשרה ורענון שנתי העוסק בבטיחות בגובה ויודעים כיצד לבדוק את הציוד לפני השימוש.
אנו בשקד הנדסה עוסקים בנושא הבטיחות בכלל והבטיחות בגובה בפרט כבר קרוב לחמש עשרה שנה לקריאת חומר נוסף ולהזמנת הדרכות בתחום הבטיחות בגובה